Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia.
Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.
Hlavné účinky medu
vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu radíme med medzi superpotraviny
pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
posilňuje imunitný systém
pomáha liečiť vírusové ochorenie
používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
podporuje trávenie
zbavuje telo jedov
má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte pred spaním
na zmiernenie migrény
pomáha pri problémoch so srdcom
pri vonkajšom použití veľmi dobré schopnosti: lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
čistí pleť, napríklad pri akné
súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
zjemňuje popukané pery
je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu
ako záchrana v deň po opici – lyžica medu s čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou
Pri zápaloch hrdla si dávame malé lyžičky medu, ktoré necháme pomaly rozpustiť v ústach a prejsť cez hrdlo, nezapíjame. Pri prechladnutí si dáme zázvorový čaj s medom a citrónom (medom sladíme pri maximálnej teplote 40 stupňov).