Hokaido: pôvod, pestovanie a kulinárske využitie 🎃🎃

04.08.2024Hlavný článok
Hokaido je okrúhla malá tekvica tekvica s jemnou oranžovou alebo zelenou šupkou, ktorá je jedlá. Má sladkastú a orieškovú chuť, čo ju robí ideálnou pre rôzne kulinárske použitia. Hokaido sa často využíva na prípravu polievok, pyré, pečených jedál a dezertov.
Zdieľaj

Hokaido má pôvod v Japonsku, konkrétne na ostrove Hokkaido, po ktorom je pomenované. Táto odroda tekvice sa stala populárnou vďaka svojej jemnej chuti, univerzálnosti v kuchyni a výživovým hodnotám. V Európe sa Hokkaido začalo šíriť najmä v druhej polovici 20. storočia, kde si získalo popularitu najmä v Nemecku a následne v celej strednej Európe vrátane Slovenska.

Tekvica Hokaido je bohatá na rôzne živiny, ktoré prospievajú ľudskému organizmu. Vitamín A (beta-karotén) podporuje zdravie očí, pokožky a imunitného systému. Vitamín C pomáha pri zlepšení imunitného systému a má antioxidačné vlastnosti. Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Draslík pomáha udržiavať správnu funkciu svalov a nervov. Vlákna podporujú trávenie a znižujú riziko vzniku rôznych zažívacích problémov. Antioxidanty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a môžu znižovať riziko vzniku chronických ochorení.

Hokaido tekvica

Tekvica Hokaido je veľmi všestranná surovina, ktorá sa dá použiť v mnohých kulinárskych prípravách. Tu je niekoľko spôsobov, ako ju môžete využiť v kuchyni:

Polievky a krémy

Jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy je výroba krémových polievok. Jej jemná, sladká chuť a krémová konzistencia po uvarení ju robia ideálnou základnou ingredienciou pre teplé, výživné polievky. Stačí ju nakrájať na kúsky a uvariť s cibuľou, cesnakom, mrkvou a vývarom. Polievku potom rozmixujte dohladka a pridajte smotanu alebo kokosové mlieko pre ešte krémovejšiu textúru.

Pečená tekvica

Pečenie je jednoduchý a chutný spôsob, ako si vychutnať jej prirodzenú sladkosť. Tekvicu stačí nakrájať na menšie kúsky, pokvapkať olivovým olejom, osoliť a okoreniť podľa chuti (napríklad s rozmarínom alebo tymianom), a potom ju upiecť v rúre, kým nie je mäkká a jemne zlatistá. Pečenú tekvicu môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo pridať do šalátov.

Pyré a náplne

Je vynikajúca na prípravu pyré, ktoré môžete použiť ako prílohu, základ pre omáčky alebo náplň do rôznych jedál. Po upečení alebo uvarení tekvicu rozmixujte dohladka a ochuťte soľou, korením a maslom. Pyré môžete tiež pridať do cestovín, napríklad do lasagne alebo do náplne na ravioly.

Dezerty

Dá sa použiť aj v sladkých jedlách. Jej prirodzená sladkosť a krémová textúra sú ideálne pre prípravu dezertov ako sú koláče, muffiny alebo dokonca tekvicový cheesecake. Pyré z tejto tekvice môžete pridať do cesta na koláče alebo z nej pripraviť plnku do tekvicového koláča, ktorý je obľúbený najmä počas jesenných sviatkov.

Šaláty

Pečené kúsky tekvice môžete zmiešať so špenátom, rukolou, feta syrom, orechmi a balzamikovým dresingom, čím vytvoríte výživný a chutný šalát. Jej sladkosť sa dobre dopĺňa s horkými a slanými prísadami.

Smoothies a nápoje

Tekvicové pyré môžete pridať aj do smoothies pre zvýšenie nutričnej hodnoty a zaujímavú chuť. Kombinujte ho s banánom, jablkom, špenátom a troškou škorice pre výživný a osviežujúci nápoj.

Omáčky a prílohy

Tekvica Hokaido je skvelá aj ako základ pre rôzne omáčky. Pyré z tejto tekvice môžete zmiešať s paradajkovým pretlakom, bylinkami a smotanou na vytvorenie bohatej omáčky k cestovinám alebo mäsu. Môžete ju tiež použiť ako náhradu zemiakovej kaše, čím získate zdravšiu a výživnejšiu prílohu.

Hokaido je skutočne univerzálne a dá sa využiť v nespočetných receptoch, či už sladkých alebo slaných. Jeho bohatá chuť a výživové hodnoty z neho robia obľúbenú ingredienciu v mnohých kuchyniach po celom svete.

Ako pestovať Hokaido?

Hokaido kvet
Hokaido sa pestuje pomerne jednoducho. Tu je niekoľko krokov ako si vypestovať vlasté chutné Hokaido:

    Výber miesta: Hokaido potrebuje slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou, bohatou na organické látky.
    Výsev: Semená vysievajte priamo do pôdy na jar, keď už nehrozia mrazy. Ideálne je sadiť ich do hĺbky asi 2-3 cm a nechávať medzi nimi rozostupy približne 1 - 2 metere.
    Zálievka: Tekvice potrebujú pravidelnú zálievku, najmä v období sucha. Dbajte na to, aby pôda nebola premočená.
    Hnojenie: Rastliny hnojte organickými hnojivami alebo kompostom, aby ste zabezpečili dostatok živín pre rast.
    Starostlivosť: Pravidelne odstraňujte burinu okolo rastlín a v prípade potreby použite podporu, aby sa plody nedotýkali zeme.
    Zber: Hokaido je pripravené na zber, keď je šupka tvrdá a má intenzívnu farbu. Zberajte tekvice s kúskom stonky, čo pomôže predĺžiť ich skladovateľnosť.

Hokaido si môžete kupiť aj priamo od pestovateľov, pozrite si aktuálnu ponuku na našom portály. Pozrite si aktuálne ponuky