Kvalitný lesný med z Liptova

12.09.2018Slovenské farmy
Ste z Liptova a chcete mať doma naozaj kvalitný med od poctivého lokálneho včelára? Prinášame vám ďalší rozhovor s lokálnym farmárom, tentokrát včelárom pánom Michalom Poliakom, ktorý prevádzkuje Včelárstvo Poliak. Farma sa zaoberá včelárstvom a chovom hovädzieho dobytka. Produkujú prvotriedny lesný med a vysoko kvalitné mäso slovenského národného plemena Pinzgau.
Zdieľaj

Môžete v stručnosti predstaviť vašu farmu?

Našu farmu môžete nájsť v krásnom prostredí pod Západnými Tatrami na Liptove. Zaoberáme sa chovom včiel a produkciou medu. Zároveň na priľahlých podhorských lúkach pasieme hovädzí dobytok, konkrétne slovenské národné plemeno Pinzgau, ktoré v súčasnosti patrí medzi ohrozené druhy.

Aký druh včiel chováte a koľko máte rodín?

Chováme včelu medonosnú – kraňskú (Apis mellifera carnica) s prevládajúcimi líniami Tatranka a Vigor, ktoré sú plne prispôsobené na život v náročných podmienkach Liptova. Obhospodarujeme viac ako 80 včelích rodín.

Med z Liptova
 

Čo je všetko potrebné zabezpečiť aby včelám nič nechýbalo ?

Všetko ohľadom potrieb včelstva si riadia včely samé. Sú divoké a plne samostatné. Ak ale človek chce užívať včelie produkty, musí včelstvu zaobstarať priestor na život v podobe úľa a s ním ďalej pracovať. Prispôsobovať ho potrebám včiel a samozrejme mať v okolí pestrú včeliu pastvu.

Na našom portáli Odfarmara.sk ponúkate lesný med, takéhoto medu je veľmi málo na trhu, kam pre neho vaše včely vylietavajú?

Stanovište včiel je u nás celoročné. Za znáškou zatiaľ nekočujeme. Včely sa orientujú na doletovú oblasť v Západných Tatrách. Krajina je tu tvorená prevažne ihličnatými lesmi, ktoré dopĺňajú podhorské lúky. Naša lokalita nie je zasiahnutá intenzívnou poľnohospodárskou ani priemyselnou výrobou preto med dosahuje vysokú kvalitu a čistotu.
Vcelie ule
 

Píšete, že med predávate bez tepelného zaťaženia, čo to znamená? Dá sa hovoriť o pridanej hodnote medu?

Áno. Práve v tom spočíva pridaná hodnota. Dnes je bežná prax, že med sa po vytočení uskladňuje vo veľko objemových nádobách, kde skryštalizuje a podľa potreby sa potom roztápa a dávkuje do malých spotrebiteľských balení. Práve v procese zahrievania sa používajú teploty, na ktoré sú termolabilné látky, ako napríklad enzýmy v mede citlivé a ničia sa. Z medu sa následne stáva len obyčajné sladidlo na úrovni repného cukru. My med po vytočení necháme vyzrieť a následne sa ešte v tekutom stave dávkuje do obchodných balení. Je to práca navyše, ale zákazník dostane skutočne pravý med.

Máte v ponuke aj iné včelie produkty?

Predaj medu dopĺňame výrobou propolisovej tinktúry a pergy – včelieho chleba, čo predstavuje peľ, ktorý prešiel mliečnym kvasením a má neporovnateľne vyššiu výživovú hodnotu ako obyčajný obnôžkový peľ. Do budúcna plánujeme výrobu tradičnej medoviny.

V popise vašej farmy ste spomenuli, ze sa zaoberáte chovom dobytka, konkrétne chovom slovenského národného plemena Pinzgau, dá sa vo vašom regióne nakúpiť mäso, mlieko, syry a iné výrobky?

U nás je možné kúpiť zvieratá na ďalší chov ale aj hotové mäso. Výrobou mlieka a mliečnych produktov sa nezaoberáme. Kravy, ktoré chováme sú bez trhovej produkcie mlieka a ich mlieko je určené na výživu teliat v základnom stáde.

Pripravujete nejaké nové výrobky, ktoré budete najbližšom čase ponúkať na našom portály Odfarmara.sk ?

V najbližšej dobe by sme radi ponúkli pergu, teda včelí chlieb. Je to obnôžkový peľ, ktorý včely priniesli do úľa a v bunke plástu prešiel procesom mliečneho kvasenia – fermentácie. Takýto peľ má lepšiu stráviteľnosť pre ľudský organizmus ako obnôžkový peľ zachytený na peľochyte. Ide o super potravinu s komplexným zastúpením výživných látok. Zber pergy je však veľmi pracný.

Máte záujem o lesný med a produkty od farmy  Včelárstvo Poliak ? Neváhajte, zaregistrujte sa na portály www.odfarmara.sk a nakupujte stovky lokálnych výrobkov, ktoré sa pestujú a vyrábaju doslova vedľa vás.