Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov prospešných pre naše zdravie, preto by bola škoda nechať ich prepadnúť. Namiesto vyhadzovania ich premeňte na zásoby plné chuti a živín. Či už milujete tradičný pretlak, voňavé sušené paradajky, pikantný kečup alebo chcete vyskúšať niečo netradičné, máme pre vás 15 jednoduchých a chutných nápadov, ako paradajky spracovať a uchovať si tak leto v pohári, mrazničke či na poličke v komore.
Tu je 15 jednoduchých a chutných spôsobov, ako paradajky spracovať a uchovať si tak leto v pohári, mrazničke či na poličke v komore.
Klasika, ktorá sa vždy zíde. Stačí paradajky nakrájať, povariť, prepasírovať a pomaly variť, kým nezhustnú. Potom ich nalejte do čistých pohárov, uzavrite a sterilizujte.
Tip: Pridajte olivový olej a soľ pre lepšiu chuť a trvácnosť.
Dochutená cibuľou, cesnakom, bazalkou a oreganom. Sterilizovaná vydrží mesiace, v zime ju stačí ohriať a máte hotovú omáčku na cestoviny alebo pizzu.
Sladký, jemný alebo pikantný – podľa chuti. Tajomstvo je v pomalom varení s octom, cukrom a korením. Pre jemnejšiu chuť pridajte jablko alebo mrkvu.
Sušte ich v rúre alebo sušičke a potom naložte do olivového oleja s bylinkami a cesnakom. Skvelé do šalátov, cestovín či k pečivu.
Najrýchlejší spôsob bez sterilizácie. Môžete zmraziť celé cherry paradajky alebo nakrájané väčšie plody. Ideálne na varenie.
Netradičná sladko-slaná pochúťka, ktorá sa hodí k syrom, pečenému mäsu aj do burgerov. Vyskúšajte verziu s chilli pre extra chuť.
Paradajky naložte do soľného nálevu s bylinkami a nechajte pár dní kvasiť. Výsledkom je svieža, jemne kyslá chuť a prospešné probiotiká.
Ak paradajky úplne vysušíte a zomeliete, získate voňavý prášok, ktorý sa hodí do omáčok, polievok alebo domáceho korenia.
Uvarte krémovú polievku (bez smotany), nalejte do pohárov a sterilizujte. V zime stačí pridať smotanu alebo bylinky a večera je hotová.
Jemná alebo pikantná – podľa chuti. Skvelá k nachos, mäsu či do tortíl. Uvarená a sterilizovaná vydrží celú zimu.
Zavarte malé paradajky podobne ako uhorky – s octom, cukrom, soľou a korením. Výborné ako pikantná príloha.
Rozmixujte, preceďte, dochuťte a pasterizujte. Môžete pridať chilli alebo zelerovú soľ pre osviežujúcu zmenu.
Sladko-kyslá omáčka, ktorá sa skvele hodí k syrom, paštétam aj pečenému mäsu.
Paradajky zavarte s paprikou a cibuľou. V zime už len pridáte vajíčka a rýchla večera je na stole.
Predpripravená zmes paradajok, cibule a korenín, ktorú stačí pridať k mäsu a jedlo je rýchlejšie hotové.
Používajte len zrelé a zdravé plody.
Poháre vždy poriadne umyte a viečka skontrolujte, aby dobre tesnili.
Sušené výrobky skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste.
Mrazené paradajky spotrebujte do jedného roka.
Výhoda domáceho spracovania: presne viete, čo jete – žiadne umelé prísady, len čistá chuť paradajok a korenín, ktoré máte radi.
Eko tip: Ak vám predsa len zostane pár kúskov paradajok, ktoré už nespracujete, nevyhadzujte ich do odpadu. Dajte ich na kompost – poslúžia ako prírodné hnojivo a o rok vám pomôžu dopestovať ďalšiu bohatú úrodu.