Hurmikaki – sladký poklad z Ázie, ktorý si obľúbite

13.08.2025Rôzne
Hurmikaki, známe aj ako kaki alebo persimon, je exotické ovocie s nezameniteľnou sladkou chuťou a množstvom zdravotných benefitov. Dozviete sa, odkiaľ pochádza, aké má odrody, ako ho pestujú Japonci a Číňania a prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička.
Zdieľaj

Čo je hurmikaki

Hurmikaki (Diospyros kaki), nazývané aj kaki či ebenovník rajčiakový, patrí medzi najstaršie pestované ovocie v Ázii. Sýto oranžové plody pripomínajú vzhľadom rajčinu, no chuťou skôr med, marhuľu a hrušku. Toto ovocie je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, preto je nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie.

Pôvod a história

Hurmikaki pochádza z Číny, kde sa pestuje už viac ako 2000 rokov. Odtiaľ sa rozšírilo do Japonska a Kórey a neskôr do celého sveta. Dnes patrí medzi hlavných producentov aj Španielsko, Izrael a Brazília. V ázijských krajinách má hurmikaki aj kultúrny význam – symbolizuje priateľstvo, dlhovekosť a dobrú úrodu.

Hurmikaki

Ako pestujú hurmikaki Japonci

Japonci pestujú hlavne odrody Fuyu a Hachiya. Hlavné pestovateľské oblasti sú Nara, Wakayama a Gifu. Plody zbierajú ručne a nechávajú ich dozrieť prirodzene, alebo ich sušia tradičnou metódou hoshigaki, keď sa plody zavesia na šnúry a jemne masírujú. Výsledkom je mimoriadne sladké a mäkké hurmikaki.

Ako pestujú hurmikaki Číňania

V Číne sa hurmikaki pestuje hlavne v provinciách Shaanxi, Hebei a Henan. Číňania ovocie využívajú na priamu konzumáciu, výrobu octu, čajov a dezertov. Niektoré odrody nechávajú prezrieť až po prvých mrazoch – zníži sa tým trpkosť a zvýši sladkosť.

Najznámejšie odrody hurmikaki

  • Fuyu – sladká, možno jesť aj tvrdú, chrumkavá konzistencia

  • Hachiya – musí úplne dozrieť, potom je mäkká a sladká ako med

  • Jiro – podobná Fuyu, splošteného tvaru

  • Saijo – veľmi sladká, vhodná na sušenie

  • Sharon Fruit – izraelská odroda, sladká, neastringentná, s jemnou šupkou

Nutričné hodnoty hurmikaki (100 g)

  • Kalórie: cca 70 kcal

  • Sacharidy: 18 g

  • Vláknina: 3,6 g

  • Vitamín A: 55 % dennej odporúčanej dávky

  • Vitamín C: 20 % dennej odporúčanej dávky

  • Draslík: 8 % dennej odporúčanej dávky

Zdravotné benefity hurmikaki

Hurmikaki posilňuje imunitu vďaka vysokému obsahu vitamínu C, chráni zrak vďaka betakaroténu a luteínu, podporuje zdravie srdca, zlepšuje trávenie a spomaľuje starnutie buniek vďaka antioxidantom. Je to skvelá voľba pre každého, kto chce prirodzene osladiť svoj jedálniček.

Ako spoznať zrelé hurmikaki

Zrelé hurmikaki má sýto oranžovú až červenooranžovú farbu, je mäkké na dotyk a jeho chuť je sladká, bez trpkosti. Nezrelé plody je dobré nechať dozrieť pri izbovej teplote alebo vložiť na pár hodín do mrazničky.

Tipy na konzumáciu hurmikaki

  • Čerstvé do ovocného šalátu alebo jogurtu

  • Pyré do koláčov a dezertov

  • Sušené plátky ako zdravá pochúťka

  • Smoothie s banánom a pomarančom

  • Marmeláda či džem

Pestovanie hurmikaki na Slovensku

Hoci ide o teplomilnú rastlinu, existujú odrody, ktoré znášajú mierne mrazy. Potrebujú slnečné miesto, chránené pred vetrom a priepustnú pôdu. Prvé plody sa objavia zvyčajne po 3–5 rokoch pestovania.