Hurmikaki (Diospyros kaki), nazývané aj kaki či ebenovník rajčiakový, patrí medzi najstaršie pestované ovocie v Ázii. Sýto oranžové plody pripomínajú vzhľadom rajčinu, no chuťou skôr med, marhuľu a hrušku. Toto ovocie je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, preto je nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie.
Hurmikaki pochádza z Číny, kde sa pestuje už viac ako 2000 rokov. Odtiaľ sa rozšírilo do Japonska a Kórey a neskôr do celého sveta. Dnes patrí medzi hlavných producentov aj Španielsko, Izrael a Brazília. V ázijských krajinách má hurmikaki aj kultúrny význam – symbolizuje priateľstvo, dlhovekosť a dobrú úrodu.
![]()
Japonci pestujú hlavne odrody Fuyu a Hachiya. Hlavné pestovateľské oblasti sú Nara, Wakayama a Gifu. Plody zbierajú ručne a nechávajú ich dozrieť prirodzene, alebo ich sušia tradičnou metódou hoshigaki, keď sa plody zavesia na šnúry a jemne masírujú. Výsledkom je mimoriadne sladké a mäkké hurmikaki.
V Číne sa hurmikaki pestuje hlavne v provinciách Shaanxi, Hebei a Henan. Číňania ovocie využívajú na priamu konzumáciu, výrobu octu, čajov a dezertov. Niektoré odrody nechávajú prezrieť až po prvých mrazoch – zníži sa tým trpkosť a zvýši sladkosť.
Fuyu – sladká, možno jesť aj tvrdú, chrumkavá konzistencia
Hachiya – musí úplne dozrieť, potom je mäkká a sladká ako med
Jiro – podobná Fuyu, splošteného tvaru
Saijo – veľmi sladká, vhodná na sušenie
Sharon Fruit – izraelská odroda, sladká, neastringentná, s jemnou šupkou
Kalórie: cca 70 kcal
Sacharidy: 18 g
Vláknina: 3,6 g
Vitamín A: 55 % dennej odporúčanej dávky
Vitamín C: 20 % dennej odporúčanej dávky
Draslík: 8 % dennej odporúčanej dávky
Hurmikaki posilňuje imunitu vďaka vysokému obsahu vitamínu C, chráni zrak vďaka betakaroténu a luteínu, podporuje zdravie srdca, zlepšuje trávenie a spomaľuje starnutie buniek vďaka antioxidantom. Je to skvelá voľba pre každého, kto chce prirodzene osladiť svoj jedálniček.
Zrelé hurmikaki má sýto oranžovú až červenooranžovú farbu, je mäkké na dotyk a jeho chuť je sladká, bez trpkosti. Nezrelé plody je dobré nechať dozrieť pri izbovej teplote alebo vložiť na pár hodín do mrazničky.
Čerstvé do ovocného šalátu alebo jogurtu
Pyré do koláčov a dezertov
Sušené plátky ako zdravá pochúťka
Smoothie s banánom a pomarančom
Marmeláda či džem
Hoci ide o teplomilnú rastlinu, existujú odrody, ktoré znášajú mierne mrazy. Potrebujú slnečné miesto, chránené pred vetrom a priepustnú pôdu. Prvé plody sa objavia zvyčajne po 3–5 rokoch pestovania.