picnic icon
Chcem nakupovať
fruit icon
Chcem predávať

REGISTRÁCIA:

Registruj sa cez Facebook
Registruj sa cez Google
alebo registrácia cez email
Chcem Nakupovať

Registruj sa ako predávajúci

alebo registrácia cez email
Chcem konto

PRIHLÁSENIE

Samozber jahod 2021
HLAVNÝ ČLÁNOK

Samozber jahôd 2021 samozbery začnú čoskoro

Samozber jahôd 2021 sa začne čoskoro.

Jahody začínajú dozrievať, samozbery budú čoskoro

Pestovatelia koncom mája ešte nevedeli, kedy sa samozbery jahôd v roku 2021 začnú, vyčkávali, ako sa počasie vyvinie. Cena bude podobná, ako minulý rok.

Po iné roky sme si už v máji mohli bežne pochutnávať na domácich vonku pestovaných jahodách, ale tento rok im počasie nepraje. Pestovateľom úrodu zdržal najprv studený apríl s nočnými mrazmi a miestami aj snehom a upršaný máj ešte posunul na neurčito čas ich dozrievania.

Okolo 28. mája sa už v južnejších oblastiach začervenali prvé plody, ale žiaden z pestovateľov si ešte k tomuto dňu nebol istý dátumom začiatku samozberu. „Uvidíme, ako sa vyvinie počasie. Zatiaľ bolo iba dva dni teplo, jahody máme ešte zelené,“ povedal nám Štefan Babiš, manažér samozberu jahôd, poľnej výroby a štepenia vo firme Bioplant, ktorá pestuje jahody v Ostraticiach v okrese Partizánske.

Prvé samozbery by sa mohli začať od pondelka 7. júna – napríklad vo Veľkom Blahove, ako avizoval pestovateľ Abony Fruit na svojej facebookovej stránke, alebo v Majcichove spolu so samozberom hrášku. Predstaviteľka firmy Amazonit nám do telefónu uviedla, že by samozber v Tekovskej Breznici mohol začať už v sobotu 5. júna.

Samozber jahod 2021

Družstvo Seazaland predpokladá začiatok samozberu vo Vlčkovciach medzi Trnavou a Sencom 10. júna. Drietoma, ktorá pestuje jahody v okolí Trenčína, na svojej facebookovej stránke uverejnila fotografie ešte zelených jahôd a odhadla, že samozber by sa mohol začať po 7. júni. 

Ale aj nad týmito dátumami ešte visí otáznik – radšej si predtým zavolajte, ak sa tam chcete vybrať. Počasie ostalo nevyspytateľné celý koniec mája. Ďalší pestovatelia boli pesimistickejší a odhadli začiatok samozberu až na polovicu júna.

Prečo samozber

Na tržniciach a v obchodoch bolo „domácich“ jahôd v máji už hojne. Len vám mohlo pokaziť radosť, keď ste si prečítali malými písmenkami, že sú „z Maďarska“.

Ak uprednostňujete domáce vonku pestované jahody, nič vám nedá väčšiu istotu, ako keď si ich nazbierate sami. Samozbery budú na približne 50 miestach na Slovensku - len trochu neskôr. A to naprieč celou mapou Slovenska, aj v chladnejších regiónoch ako Kysuce, Liptov či na východe Slovenska.

Väčšina pestovateľov si netrúfala pred začiatkom samozberov tipnúť ani cenu. „Budeme predávať podľa toho, ako sa bude pohybovať cena jahôd na trhu. Ak dajú iní nízku, budeme sa musieť prispôsobiť,“ hovorí Adam Šargavý z Drietomy. „Že aká bude cena? To ešte nevie nik. Neurčujeme to my, určia to tí najväčší,“ povedal nám Miroslav Sedlák z družstva Seazaland.

Cena sa veľmi nemení

Ale niektorí – práve spomedzi väčších pestovateľov – nám už prezradili, za akú cenu budú jahody predávať: Farma Barak v Bardoňove kilo jahôd v samozbere po 2,70 eura a po 5 eur pri predaji, Amazonit a Bioplant po 2,50 eur.

„Samozber jahôd sa v Dunajskej Lužnej začne, až keď budú jahody v plnej rodovosti,  asi prvý júnový týždeň,“ čítame na internetovej stránke dobrejablka.sk. Táto firma už po celým máj v e-shope ponúkala jahody po 9.90 za kilo. Bioaspa predáva jahody spolu so špargľou vo svojom obchode v Kútoch od 11. mája. Skoré sú však zo skleníkov.

Výrazne nižšia cena za najlepšiu kvalitu

Cena skorých, skleníkových jahôd z Maďarska na tržniciach bola okolo 5. mája až 14 eur za kilo, okolo 20. mája už len 10 eur za kilo. Počas samozberov to bude výrazne lacnejšie.

Samozber jahody Madarsko

Vonku vypestované a v sezóne dozrievajúce jahody majú najviac zdraviu prospešných látok a aj najlepšie chutia. Väčšina pestovateľov má certifikát integrovanej produkcie, čo predpokladá prednostné využitie prírodných látok na hnojenie a ochranu proti škodcom.

Jahody sú teda najmä vďaka samozberom úspešným príbehom lokálnej sezónnej zeleniny. Skoršie jahody zo skleníka alebo fóliovníka si môžu dovoliť iba veľkí pestovatelia, ktorí majú vlastný zdroj alternatívnej energie – bioplynku, alebo geotermálny zdroj. Malým pestovateľom sa skleníky vyhrievať veľmi neoplatí, je to nákladné.

Preto boli aj prvé jahody na tržniciach z Maďarska, kde geotermálnu energiu využívajú na vykurovanie skleníkov oveľa viac. V sezóne však voľne pestovaných jahôd bude aj na Slovensku dosť. Keďže sa tento rok začína neskôr, potiahne sa až do júla. Prostredníctvom aplikácie Odfarmara.sk budete mať vždy aktuálne informácie, kde sa jahody zberajú alebo predávajú vo vašom okolí. Budeme radi, ak sa zaregistrujete a aplikáciu si stiahnete.