Cukety a ich výsev. Cuketa je nenáročná rastlina na pestovanie, ktorá má podlhovasté sýtozelené plody. Plody cukety sú zároveň veľmi chutné na konzumáciu. Cuketa obsahuje mnoho cenných živín, vitamínov a minerálov. Cuketa obsahuje najmä vápnik, horčík, železo, provitamín A, vitamín C ako aj vitamíny skupiny B. Či už cukinu pripravíte ako polievku, omáčku alebo len tak ugrilujete, vždy sa vám odvďačí lahodnou chuťou. Treba tiež spomenúť, že cuketa má málo kalórií a je ľahko stráviteľná.
Cukety vysievame do voľnej pôdy v období mesiacov máj až začiatok júna. Dôležité je, aby sa pôda vyhriala na aspoň 15 ⁰C. Cuketa rastie najlepšie pri teplote medzi 20 ⁰C a 30⁰C.
Pre cuketu nájdite slnečné miesto, ktoré nie je vystavené vetru. Pôda pre cuketu by mala byť humózna, kyprá a vlhká. Cuketa potrebuje ľahšiu až stredne ťažkú hlinitopiesočnatú pôdu. Cuketa si vyžaduje PH pôdy okolo 5,5 – 6,5.
Ak sa rozhodnete vysiať cuketu, miesto pre cuketu dôkladne zbavte buriny, prekyprite motykou a rovnomerne zapracujte kompost. Miesto pre výsev zarovnajte a vytvorte plytšie hniezda. Do hniezd s mierne prevýšeným okrajom nalejte vodu a nechajte vodu vsiaknuť. Do hniezd vložte 2 až 3 semená a opatrne zahrňte pôdou. Neskôr nechajte najsilnejšiu rastlinu a ostatné odstráňte. Myslite tiež na to, aby mali cukety dostatok miesta. Pre lepšie podmienky pestujete aspoň 3 cukety. Cukety výdatne zalievajte. Cukety zbierajte pravidelne, keď dorastú do asi do 20 cm. Menšie cukety majú jemnejšiu chuť.
Cukety skladujte v miernom chlade s teplotou medzi 7⁰C až 10⁰ C, najlepšie v chladničke, a to v priestore určenom pre zeleninu. Čerstvá cuketa vydrží v chladničke dva až tri týždne. Aby vám cuketa vydržala dlho v chladničke, uskladňujte ju nepoškodenú spolu so stopkou. Ak by bola šupka poškodená, mohla by cuketu napadnúť pleseň. V chladnejšom prostredí cuketu neskladujte, lebo priveľmi zmäkne. Aby ste nemuseli cuketu dlho skladovať, pre inšpiráciu vám odporúčame knihu plnú receptov od Lenky Požárovej "Což takhle si dát...Cukety"
Pozor, nikdy nekonzumujte horkú cuketu. Horkosť je dôkazom prítomnosti tzv. kukurbitacínov, ktoré môžu vyvolať črevné a žalúdočné ťažkosti, ktoré môžu byť spojené s hnačkou a so zvracaním.
Zdroj:
Záhrada (urob si sám), Vysievame cukety, máj 2024