Po zime je telo unavené, oslabené a často citlivé na vírusy či zmeny počasia. Jar je ideálnym obdobím na očistu organizmu, doplnenie vitamínov a aktiváciu imunitného systému. A práve v tomto období začínajú rásť prvé silné liečivé rastliny.
podporuje činnosť pečene a obličiek
výborná na detoxikáciu organizmu
použitie: čaj z koreňa alebo listov, čerstvé listy do šalátov
bohatá na železo, vápnik a vitamín C
čistí krv a posilňuje imunitu
použitie: žihľavový čaj, polievka, špenát zo žihľavy
silné prírodné antibiotikum
čistí tráviaci trakt, znižuje krvný tlak
použitie: do nátierok, pesto, šalátov, alebo ako tinktúra
uľavuje pri kašli a zahlienení
vhodný pri jarných respiračných ochoreniach
použitie: sušený na čaj, čerstvý sirup s medom
upokojuje žalúdok, pomáha pri nadúvaní
osviežujúca chuť v nápojoch a čajoch
použitie: mätový čaj, čerstvé listy do vody alebo limonády
Na trhu od farmárov – mnohí pestovatelia ponúkajú čerstvé bylinky priamo na trhu
Priamo u farmárov – niektorí umožňujú aj zber na vlastnej záhrade
Z vlastnej prírody – ak viete, čo zbierate, skúste vyraziť na lúku (pozor na čistotu prostredia!)
Bylinková limonáda s medovkou a mätou
Jarno-detoxikačný čaj zo žihľavy, púpavy a medovky
Bylinkové maslo do pečiva alebo na grilovanie
Každý týždeň vám prinesieme:
Sezónne tipy na lokálne potraviny
Kalendár zberu liečivých rastlín
Recepty z čerstvých surovín
Správy od slovenských farmárov
🔔 Prihláste sa na odber nášho newslettera a buďte medzi prvými, kto sa dozvie, čo práve kvitne, rastie a chutí.