Do pohára nalejeme trochu vlažného mlieka, pridáme rozdrobené droždie a lyžičku cukru. Necháme 10–15 minút postáť, kým sa droždie aktivuje a vytvorí penu.
![]()
V miske zmiešame múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Pridáme dve vajcia, kvások a zvyšné mlieko. Vymiešame do hladkého, hustejšieho cesta.
![]()
![]()
Misku prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 40–60 minút, kým cesto zdvojnásobí objem.
![]()
Na panvici zohrejeme trochu oleja alebo roztopeného masla. Naberačkou lejeme menšie porcie cesta a pečieme dozlatista z oboch strán.![]()
![]()
Podávame teplé s džemom, medom, ovocím, tvarohom alebo javorovým sirupom.![]()
Domáce lievance patria medzi najobľúbenejšie raňajky. Tento recept na lievance s droždím vás vráti do detstva – sú jemné, nadýchané a voňavé ako od babičky. Droždie im dodá tú správnu štruktúru, vďaka ktorej sa krásne nafúknu a zostanú mäkučké aj po vychladnutí. Z uvedeného množstva pripravíte približne 20 stredne veľkých lievancov – ideálne pre rodinu alebo víkendové hostiny.