Lievance s droždím – nadýchané kysnuté lievance ako od babičky

12.11.2025Dezerty
Príprava
25 min
Varenie
20 min
Celkový čas
75 min
Hľadáte dokonalý recept na lievance? Vyskúšajte nadýchané lievance s droždím – tradičné kysnuté lievance ako od babičky. Jemné, voňavé a ideálne na víkendové raňajky pre celú rodinu.
Zdieľaj
Ingrediencie
500 ml
1 balíček
štipka
Nezmeškajte novinky
Dostávajte pravideľné novinky do vašej poštovej schránky.

Postup

1.

Do pohára nalejeme trochu vlažného mlieka, pridáme rozdrobené droždie a lyžičku cukru. Necháme 10–15 minút postáť, kým sa droždie aktivuje a vytvorí penu.

Kvások

2.

V miske zmiešame múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Pridáme dve vajcia, kvások a zvyšné mlieko. Vymiešame do hladkého, hustejšieho cesta.

Cesto na lievance

Vymiesane cesto na lievance

3.

Misku prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 40–60 minút, kým cesto zdvojnásobí objem.

Vykysnute cesto na lievance

4.

Na panvici zohrejeme trochu oleja alebo roztopeného masla. Naberačkou lejeme menšie porcie cesta a pečieme dozlatista z oboch strán.
Lievance na panvici
Lievance na panvici

5.

Podávame teplé s džemom, medom, ovocím, tvarohom alebo javorovým sirupom.
Nadychane lievance s droždím

Domáce lievance patria medzi najobľúbenejšie raňajky. Tento recept na lievance s droždím vás vráti do detstva – sú jemné, nadýchané a voňavé ako od babičky. Droždie im dodá tú správnu štruktúru, vďaka ktorej sa krásne nafúknu a zostanú mäkučké aj po vychladnutí. Z uvedeného množstva pripravíte približne 20 stredne veľkých lievancov – ideálne pre rodinu alebo víkendové hostiny.

Podobné recepty

60 min
06.10.2025
Dezerty
Pečené buchty so slivkovým lekvárom
25 min
08.10.2023
Dezerty
Francúzsky toast s banánom