Pripravíme si dva hrnce a na dno každého vlejeme olej (do každého hrnca 3 - 4 veľké lyžice oleja). Jeden hrniec použijeme na tekvicu a jeden na mäso. Ošúpeme si jednu veľkú alebo dve malé cibule, nakrájame na menšie kocky a rozdelíme ich do pripravených hrncov. Cibuľu si speníme na oleji a pripravíme ju do sklovita.
Kuracie mäso odblaníme a nakrájame na menšie kocky. Nakrájané mäso pridáme k opečenej cibuli. Mäso premiešame spolu s cibuľou a pridáme červenú sladkú papriku. Rýchlo premiešame, dbáme na to, aby sa nám paprika nepripálila. Zalejeme cca dvomi decmi vody, osolíme a necháme dusiť. Počas dusenia, si pripravíme tekvicu.
My sme si odtrhli tekvicu zo záhrady, ale ak nemáte záhradu, môžete si zájsť na trh pre tekvicu alebo nájsť si svojho lokálneho farmára. Tekvicu alebo cukinu si ošúpeme, rozrežeme na polovicu a vyberieme jadierka. Jadierka vyberieme veľkou polievkovou lyžicou. Potom tekvicu nastrúhame alebo nakrájame na menšie kúsky. Ja som tekvicu prekrojila na polovicu a potom pozdĺžne ešte na niekoľko kusov a nakrájala. Dávame pozor, aby sa nám cibuľa nepripálila. Prípadne ju odložíme z ohňa.
Nakrájanú tekvicu alebo cukinu vložíme do hrnca k cibuľke a prikryjeme pokrievkou. Môžme pridať trochu vody a osoliť a nechať spolu dusiť asi 15 min. Pravidelne kontrolujeme či sa voda neodparila, resp. či tekvica pustila dostatočné množstvo vody. Keď je tekvica už dostatočne mäkká pridáme smotanu na šľahanie, chvíľu povaríme a pridáme mlieko, v ktorom sme si rozmiešali trochu škrobovej múčky (Solamyl alebo Maizeny). Mlieko s rozmiešaným škrobom vlejeme do tekvice, miešame a necháme opäť prevrieť. Dochutíme trochou octu, soli a cukrom podľa chuti. Ak je prívarok riedky môžme ešte v troche mlieka rozmiešať trochu škrobu a pridať do tekvice a nechať prevrieť. Ak je prívarok hustejší, stačí ho zriediť trochou mlieka.
Ak máme hotové mäso na šťave a aj tekvicový prívarok, môžeme prívarok servírovať. Naložíme na tanier prívarok a do stredu dáme jednu menšiu naberačku mäsa na štave. Servírujeme s čerstvým pečivom alebo varenými zemiakmi. Dobrú chuť!