Výborný tekvicový prívarok s mäsom na šťave

10.07.2024Hlavné jedlo
Príprava
15 min
Varenie
30 min
Celkový čas
45 min
Kto by si nepochutnal na domácom tekvicovom prívarku s mäsom na šťave? Deti ho zbožňujú, veľkí tiež a príprava nám nezaberie veľa času. Ak máte doma neustálych hladošov a neviete čo s tekvicami, je čas na tekvicový prívarok. Pre mäsožrútov ho vylepšite mäsom na šťave (pre rýchlosť som použila kuracie prsia).
Zdieľaj
Ingrediencie
1 - 2
cca 400 gramov
2 -3 čajové lyžičky
1 - 2 lyžice kávové podľa chuti
podľa potreby
2 čajové lyžičky
1 lyžička čajová
1 polievková lyžica
60 ml
Nezmeškajte novinky
Dostávajte pravideľné novinky do vašej poštovej schránky.

Postup

1.

Pripravíme si dva hrnce a na dno každého vlejeme olej (do každého hrnca 3 - 4 veľké lyžice oleja). Jeden hrniec použijeme na tekvicu a jeden na mäso. Ošúpeme si jednu veľkú alebo dve malé cibule, nakrájame na menšie kocky a rozdelíme ich do pripravených hrncov. Cibuľu si  speníme na oleji a pripravíme ju do sklovita.

Krajame cibulku

Cibula v hrncoch

2.

Kuracie mäso odblaníme a nakrájame na  menšie kocky. Nakrájané mäso pridáme k opečenej cibuli. Mäso premiešame spolu s cibuľou a pridáme červenú sladkú papriku. Rýchlo premiešame, dbáme na to, aby sa nám paprika nepripálila. Zalejeme cca dvomi decmi vody, osolíme a necháme dusiť. Počas dusenia, si pripravíme tekvicu.

Kuracie maso nakrájameMaso dusime

 

 

3.

My sme si odtrhli tekvicu zo záhrady, ale ak nemáte záhradu, môžete si zájsť na trh pre tekvicu alebo nájsť si svojho lokálneho farmára. Tekvicu alebo cukinu si ošúpeme, rozrežeme na polovicu a vyberieme jadierka. Jadierka vyberieme veľkou polievkovou lyžicou. Potom tekvicu nastrúhame alebo nakrájame na menšie kúsky. Ja som tekvicu prekrojila  na polovicu a potom pozdĺžne ešte na niekoľko  kusov a nakrájala.  Dávame pozor, aby sa nám cibuľa nepripálila. Prípadne ju odložíme z ohňa.Šúpanie tekvice

4.

Nakrájanú tekvicu alebo cukinu vložíme do hrnca  k cibuľke a prikryjeme pokrievkou. Môžme pridať  trochu vody a osoliť a nechať  spolu dusiť asi 15 min. Pravidelne kontrolujeme či sa voda neodparila, resp. či tekvica pustila dostatočné množstvo vody. Keď je tekvica už dostatočne mäkká pridáme smotanu na šľahanie, chvíľu povaríme a pridáme mlieko, v ktorom sme si rozmiešali trochu škrobovej múčky (Solamyl alebo Maizeny). Mlieko s rozmiešaným škrobom vlejeme do tekvice, miešame a necháme opäť prevrieť. Dochutíme  trochou octu, soli a cukrom podľa chuti. Ak je prívarok riedky môžme ešte v troche mlieka rozmiešať  trochu škrobu a pridať do tekvice a nechať prevrieť. Ak je prívarok hustejší, stačí ho zriediť trochou mlieka.

Dusenie tekvice

Zahustenie privarku

 

5.

Ak máme hotové mäso na šťave a aj tekvicový prívarok, môžeme prívarok servírovať. Naložíme na tanier prívarok a do stredu dáme jednu menšiu naberačku mäsa na štave. Servírujeme s čerstvým pečivom alebo varenými zemiakmi. Dobrú chuť!

Tekvicový prívarok s mäsom

Podobné recepty

30 min
02.10.2024
Hlavné jedlo
Granadír od farmára - recept na granatiersky pochod