Do väčšieho hrnca nalej mlieko, pridaj domáce vajcia a soľ.
Hrniec postav na stredný plameň a zmes začni zahrievať.. Pomocou ponorného mixéra (alebo ručne metličkou) všetko dôkladne premiešaj, aby vznikla hladká zmes.
Za stáleho miešania var, kým sa zmes nezačne zrážať – oddeľovať sa začne srvátka a biela hmota (syrek).
Keď je hmota pevná (asi po 10–15 minútach), prelej ju cez čistú gázu alebo plátno umiestnené v sitku.
Zviaž do tvaru guľky alebo valca, zaťaž a nechaj dobre odkvapkať a vychladnúť.
Po niekoľkých hodinách môžeš syrek rozbaliť a nakrájať.
Vaječný syrek, nazývaný aj hrudka alebo veľkonočný syr, je tradičný pokrm z východného Slovenska. Podáva sa počas sviatkov k údenému mäsu, šunke, vajíčkam a chrenu, ale mnohí si ho vychutnávajú aj len tak – s chlebom a zeleninou. Pripravuje sa z vajec, mlieka a soli, a jeho chuť si zamilujete.