Syrek - váječná veľkonočná hrudka

15.05.2025Bezmäsité jedlá
Príprava
5 min
Varenie
15 min
Celkový čas
20 min
Tradičný domáci syrek z vajec, mlieka a soli, známy aj ako hrudka. Jednoduchý recept, ktorý sa podáva najmä na Veľkú noc, no chutí výborne po celý rok.
Zdieľaj
Ingrediencie
podľa chuti
Nezmeškajte novinky
Dostávajte pravideľné novinky do vašej poštovej schránky.

Postup

1.

Do väčšieho hrnca nalej mlieko, pridaj domáce vajcia a soľ.

Sýrek recept

2.

Hrniec postav na stredný plameň a zmes začni zahrievať.. Pomocou ponorného mixéra (alebo ručne metličkou) všetko dôkladne premiešaj, aby vznikla hladká zmes.

Sýrek mixovanie

3.

Za stáleho miešania var, kým sa zmes nezačne zrážať – oddeľovať sa začne srvátka a biela hmota (syrek).

Syrek recept

 

4.

Keď je hmota pevná (asi po 10–15 minútach), prelej ju cez čistú gázu alebo plátno umiestnené v sitku.

Plachta

5.

Zviaž do tvaru guľky alebo valca, zaťaž a nechaj dobre odkvapkať a vychladnúť.

Syrek nechaj odkvapkat

6.

Po niekoľkých hodinách môžeš syrek rozbaliť a nakrájať.

Syrek recept hotovo

Vaječný syrek, nazývaný aj hrudka alebo veľkonočný syr, je tradičný pokrm z východného Slovenska. Podáva sa počas sviatkov k údenému mäsu, šunke, vajíčkam a chrenu, ale mnohí si ho vychutnávajú aj len tak – s chlebom a zeleninou. Pripravuje sa z vajec, mlieka a soli, a jeho chuť si zamilujete.

Podobné recepty

10 min
10.08.2024
Bezmäsité jedlá
Paradajková nátierka s balkánskym syrom