Šošovicová polievka na kyslo

18.07.2025Polievka
Príprava
5 min
Varenie
35 min
Celkový čas
40 min
Tradičná šošovicová polievka na kyslo v odľahčenej verzii – bez zápražky, ale s poctivou chuťou.
Zdieľaj
Ingrediencie
1 ks (celá, ošúpaná)
2 ks (nakrájané na kocky)
2 PL (alebo podľa chuti)
3–4 ks
1–2 ČL + voda na rozmiešanie
podľa chuti
cca 1,2 litra
Nezmeškajte novinky
Dostávajte pravideľné novinky do vašej poštovej schránky.

Postup

1.

Šošovicu prepláchneme a dáme variť do osolenej vody spolu s bobkovým listom, celou ošúpanou cibuľou a novým korením.

2.

Po cca 20 minútach pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme spolu ďalších 15–20 minút, kým šošovica aj zemiaky nezmäknú.

3.

Cibuľu vyberieme z polievky. Dochutíme soľou, čiernym korením a octom podľa chuti.

4.

Solamil rozmiešame v troche studenej vody, vlejeme do polievky a necháme ešte pár minút prevrieť, aby sa zahustila.

5.

Na záver znížime teplotu a pridáme kyslú smotanu – najprv ju zmiešame s troškou horúcej polievky, aby sa nezrazila, potom vlejeme do hrnca a dobre premiešame.

Šošovicová polievka na kyslo

Odľahčená verzia klasickej šošovicovej polievky na kyslo – bez zápražky, ale s poctivou chuťou a krémovou konzistenciou vďaka kyslej smotane. V recepte používame jednoduché suroviny ako zemiaky, šošovicu, cibuľu a korenie. Vďaka jemne kyslastej a prípadne aj sladkastej chuti ju obľubujú aj deti. Polievka je výživná, plná vlákniny a ideálna najmä počas chladnejších dní. Dochutenie octom a trochou cukru jej dodá skvelú rovnováhu chutí. Táto šošovicová polievka na kyslo výborne chutí s chlebom alebo vajíčkom.  Ak máš rád krémovú textúru, môžeš časť polievky jemne rozmixovať. Môžeme ju dochutiť aj cukrom, aby získala jemne sladkokyslú chuť – bude tak chutiť lepšie hlavne deťom.

Podobné recepty

30 min
13.04.2025
Polievka
Krémová brokolicová polievka
35 min
16.03.2025
Polievka
Zemiaková polievka
25 min
17.01.2025
Polievka
Paradajková polievka recept