Šošovicu prepláchneme a dáme variť do osolenej vody spolu s bobkovým listom, celou ošúpanou cibuľou a novým korením.
Po cca 20 minútach pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme spolu ďalších 15–20 minút, kým šošovica aj zemiaky nezmäknú.
Cibuľu vyberieme z polievky. Dochutíme soľou, čiernym korením a octom podľa chuti.
Solamil rozmiešame v troche studenej vody, vlejeme do polievky a necháme ešte pár minút prevrieť, aby sa zahustila.
Na záver znížime teplotu a pridáme kyslú smotanu – najprv ju zmiešame s troškou horúcej polievky, aby sa nezrazila, potom vlejeme do hrnca a dobre premiešame.
Odľahčená verzia klasickej šošovicovej polievky na kyslo – bez zápražky, ale s poctivou chuťou a krémovou konzistenciou vďaka kyslej smotane. V recepte používame jednoduché suroviny ako zemiaky, šošovicu, cibuľu a korenie. Vďaka jemne kyslastej a prípadne aj sladkastej chuti ju obľubujú aj deti. Polievka je výživná, plná vlákniny a ideálna najmä počas chladnejších dní. Dochutenie octom a trochou cukru jej dodá skvelú rovnováhu chutí. Táto šošovicová polievka na kyslo výborne chutí s chlebom alebo vajíčkom. Ak máš rád krémovú textúru, môžeš časť polievky jemne rozmixovať. Môžeme ju dochutiť aj cukrom, aby získala jemne sladkokyslú chuť – bude tak chutiť lepšie hlavne deťom.