Prevaríme si vodu a nalejeme ju do vhodného hrnca, v ktorom budeme macerovať mätu.
V hrnci máme len listy mäty. Pridáme 2-3 čajové lyžičky kyseliny citrónovej a rozmixujeme, aby
sa uvoľnilo do macerátu, čo najviac mätovej esencie. Dáme do chladničky na 24 hodín.
Na druhý deň, vyberiem hrniec na šporák, pridáme cukor a zahrejeme na max. 75 stupňov.
Zahriaty mätový sirup, ihneď nalievame do vysterilizovaných fliaš, necháme vychladnúť a uskladníme v chladničke. Mätový sirup takto pridávame do nealkoholických alebo alkoholických nápojov.
Mäta je aromatická bylina, ktorá pochádza z Európy, ale je rozšírená po celom svete. Existuje niekoľko druhov mäty, pričom na výrobu sirupu sa najčastejšie používa mäta pieporná a mäta kopijovitá. Mäta pieporná je trvalka a rastie vo vlhkej pôde.
reklama: