Mätový sirup - osviežujúci letný nápoj, ktorý si môžete pripraviť doma

12.07.2023Sezónne recepty
Príprava
10 min
Varenie
15 min
Celkový čas
25 min
Mätový sirup je sladký sirup s príjemnou a osviežujúcou mätovou chuťou. Vyrába sa z čerstvej mäty, vody, cukru a často sa pridáva citrónová šťava a kôra pre ešte intenzívnejšiu chuť. Tento sirup je obľúbeným doplnkom mnohých nápojov a koktailov.
Zdieľaj
Ingrediencie
1.5 L
15-20 ks stoniek listami mäty
3 čajove lyžičky
Nezmeškajte novinky
Dostávajte pravideľné novinky do vašej poštovej schránky.

Postup

1.

Prevaríme si vodu a nalejeme ju do vhodného hrnca, v ktorom budeme macerovať mätu.

2.

V hrnci máme len listy mäty. Pridáme 2-3 čajové lyžičky kyseliny citrónovej a rozmixujeme, aby
sa uvoľnilo do macerátu, čo najviac mätovej esencie. Dáme do chladničky na 24 hodín.

Mätový sirup recept

3.

Na druhý deň, vyberiem hrniec na šporák, pridáme cukor a zahrejeme na max. 75 stupňov.

4.

Zahriaty mätový sirup, ihneď nalievame do vysterilizovaných fliaš, necháme vychladnúť a uskladníme v chladničke. Mätový sirup takto pridávame do nealkoholických alebo alkoholických nápojov.

Mäta je aromatická bylina, ktorá pochádza z Európy, ale je rozšírená po celom svete. Existuje niekoľko druhov mäty, pričom na výrobu sirupu sa najčastejšie používa mäta pieporná a mäta kopijovitá. Mäta pieporná je trvalka a rastie vo vlhkej pôde.

reklama: