Ako prvý krok starostlivo povyberáme jahody. Dbáme na to, aby jahody boli zrelé. Jahody umyjeme, očistíme od zelených lístkov a nakrájame na štvrtiny.
Jahody zasypeme cukrom a necháme odstáť do druhého dňa. Na 1 kg jahôd pridáme približne 500 g cukru. Môžeme pridať aj časť trstinového cukru.
Na druhý deň džem varíme dovtedy, kým nezhustne do požadovanej hustoty. Nám to trvalo viac ako hodinu z 2 kg jahôd. Ak chceme proces urýchliť, môžeme džem variť v menších nádobách. Skúšku hustoty urobíme tak, že trochu džemu odoberieme na malý tanierik. Ak po vychladnutí džem nesteká a drží na tanieri, džem má vhodnú hustotu.
Aby si džem zachoval svoj farbu a hustotu a zároveň bol pekný svetlý, tesne pred jeho dovarením pridáme 1/2 kávovej lyžičky kyseliny citrónovej.
Čisté poháre na džem vysterilizujeme vriacou vodou a necháme vyschnúť. Džem nalejeme do vysterilizovaných suchých pohárov a uzavrieme viečkami. Môžeme použiť skrutkovacie zaváracie poháre.
Po riadnom zaskrutkovaní, poháre s horúcim džemom obrátime hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Po vychladnutí poháre s džemom skontrolujeme, či sú všetky viečka vtiahnuté. Správne uzavreté džemy odložíme do tmavšej komory, a ostatné zjeme 😊.