Jahodový džem

23.04.2024Sezónne recepty
Príprava
15 min
Varenie
75 min
Celkový čas
90 min
Kto by nemal rád jahodový džem? O chvíľu príde sezóna jahôd a samozberov, a preto by bolo pekné uchovať si na toto obdobie spomienku v podobe pohára sladkého jahodového džemu. Jahody obsahujú zinok, mangán a mnoho antioxidantov, čo z jahôd  zároveň robí sladké a chutné afrodiziakum. A prečo nemať vo svojej komore okrem sladkého džemu aj účinné afrodiziakum?
Zdieľaj
Ingrediencie
2 kg
1/2 kávovej lyžičky
Nezmeškajte novinky
Dostávajte pravideľné novinky do vašej poštovej schránky.

Postup

1.

Ako prvý krok starostlivo povyberáme jahody. Dbáme na to, aby jahody boli zrelé. Jahody umyjeme, očistíme od zelených lístkov a nakrájame na štvrtiny.

2.

Jahody zasypeme cukrom a necháme odstáť do druhého dňa. Na 1 kg jahôd pridáme približne 500 g cukru. Môžeme pridať aj časť trstinového cukru.

Jahody zasypan=e cukrom

3.

Na druhý deň džem varíme dovtedy, kým nezhustne do požadovanej hustoty. Nám to trvalo viac ako hodinu z 2 kg jahôd. Ak chceme proces urýchliť, môžeme džem variť  v menších nádobách. Skúšku hustoty urobíme tak, že trochu džemu odoberieme na malý tanierik. Ak po vychladnutí džem nesteká a drží na tanieri, džem má vhodnú hustotu.

4.

Aby si džem zachoval svoj farbu a hustotu a zároveň bol pekný svetlý, tesne pred jeho dovarením pridáme 1/2 kávovej lyžičky kyseliny citrónovej.

5.

Čisté poháre na džem vysterilizujeme vriacou vodou a necháme vyschnúť. Džem nalejeme do vysterilizovaných suchých pohárov a uzavrieme viečkami. Môžeme použiť skrutkovacie zaváracie poháre.

6.

Po riadnom zaskrutkovaní, poháre s horúcim džemom obrátime hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Po vychladnutí poháre s džemom skontrolujeme, či sú všetky viečka vtiahnuté. Správne uzavreté džemy odložíme do tmavšej komory, a ostatné zjeme 😊.

Podobné recepty

25 min
12.07.2023
Sezónne recepty
Mätový sirup - osviežujúci letný nápoj, ktorý si môžete pripraviť doma
25 min
08.10.2023
Dezerty
Francúzsky toast s banánom
85 min
16.09.2022
Sezónne recepty
Zapekaný baklažán s paradajkou a syrom