Výborný medovkový domáci sirup

27.05.2024Sezónne recepty
Príprava
15 min
Varenie
15 min
Celkový čas
30 min
Pripravte si vynikajúci domáci sirup z medovky lekárskej. Zo sirupu z medovky si urobíte osviežujúci nápoj, ktorý zároveň obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok. Medovka je veľmi vážená bylinka, ktorej účinky sú známe už z minulosti. Medovka lekárska pôsobí proti nadúvaniu, proti kŕčom, posilňuje nervy, blahodárne pôsobí na krvý tlak (znižuje), tráviacu sústavu, ako aj na srdcovú činnosť.
Zdieľaj
Ingrediencie
1 kilogram
2,5 litra
3 čajové lyžičky
2 ks
Nezmeškajte novinky
Dostávajte pravideľné novinky do vašej poštovej schránky.

Postup

1.

medovka_sirup

Nazbieranú medovku  dáme  do hrnca  do vychladnutej  prevarenej vody.

2.

medovka a citron

Pridáme ošúpané,  nakrájané citróny a pomačkáme varechou, aby sa nám uvoľnilo do vody čo najviac esenciálnych látok.

3.

kyselina citronova

Pridáme 3 lyžičky kyseliny citrónovej. Prikryjeme pokrievkou a dáme macerovať do chladničky na 24 hodín. My sme nechali 72 hodín. 

4.

gaáza

Po macerácii vodu s bylinkami precedíme cez dvojitú gázu.

5.

cukor do medovky

Do prefiltrovanej tekutiny pridáme  cukor a začneme zohrievať. Sirup  zohrejeme na max. 75 st. Celzia a necháme nech sa rozpustí cukor. Miešame, aby sa cukor neprichytil na dno hrnca.

6.

Hneď  po zohriatí prelejeme sirup do vysterilizovaných sklenených nádob. Nádoby vysterilizujeme vriacou vodou. Po vychladnutí  sirup uložíme do chladničky alebo na iné tmavé a chladné miesto.

Príprava sirupu je veľmi jednoduchá. Postačí vám prevarená voda, cukor, medovka (čím viac tým lepšie), kyselina citrónová a citróny.  Z medovky zbierajte vrchné výhonky. 

Podobné recepty

25 min
12.07.2023
Sezónne recepty
Mätový sirup - osviežujúci letný nápoj, ktorý si môžete pripraviť doma
25 min
08.10.2023
Dezerty
Francúzsky toast s banánom
85 min
16.09.2022
Sezónne recepty
Zapekaný baklažán s paradajkou a syrom